Putevi vina

Već od: 2.999 dinara

Iako čuvena po proizvodnji kvlitetne rakije, Srbija je zemlja sa veoma dugom tradicijom proizvidnje vina, dužom i više od 1000 godina. Vekovima unazad vinarstvo je smatrano „kraljevskom umetnošću“, a postoje i pronalasci arheologa, u vidu posuda za vino, koji datiraju još iz gvozdenog doba.

U Srbiji se danas proizvodi preko 700 vrsta vina, a kvalitet vina počiva na velikom broju vrhunskih malih proizvođača. Najveći broj vinograda smešten je duž reka: Save, Dunava i Tise u Vojvodini; Timoka, Južne, Zapadne i Velike Morave u centralnoj Srbiji; Bistrice i Belog Drima na Kosovu i Metohiji. Sever zemlje poznat je po odličnim sortama belog vina, dok plemenite sorte crnog grožđa bolje uspevaju u centralnim i južnim krajevima.

Uživajte u vinima Srbije, pred vama je nekoliko predloga!

  • SREMSKI KARLOVCI

Vinogradarstvo u Sremu jedno je od najstarijih u Evropi, staro preko 1700 godina. Za vino bermet, koje je izvoženo u SAD još pre 150 godina, tvrdi se da je bilo na vinskoj karti „Titanika“.

LOKACIJA: Ovi vinogradi nalaze se na obroncima Fruške Gore, nadomak Novog Sada, a 70km od Beograda.

SORTE I VINARIJE: Jedna od starijih sorti koja se ovde gaji je portugizer, a od domaćih ukrštenih sorti gaje se župljanka, neoplanta, sila, liza i petra, kao i italijanski i rajnski rizling, traminac, sovinjon i vranac.

ZANIMLJIVOSTI: Ova vrhunska vina mogu se probati u nekom od preko 60 podruma i manastira, a sami Karlovci predstavljaju središte kulture i istorije koje treba obići i upoznati.

  • PALIĆKO VINOGORJE

Preko dva milenijuma duga vinarska tradicija ovog kraja nikako ne može ostaviti ravnodušnim ljubitelje vina. Na ovom području su na tri lokaliteta, Palić, Čoka i Biserno ostrvo, osnovani vinski podrumi koji su i danas okosnica vinarstva.

LOKACIJA: Palićko vinogorje nalazi se u blizini Subotice, na krajnjem severu zemlje, od Beograda udaljeno 190km.

SORTE I VINARIJE: Tradicionalno je gajena kadarka, sada kevedinka i muskatni krokan. U ovim vinogradima najviše se proizvode italijanski i rajnski rizling i šardone, zatim župljanka, beli burgundac ezerjo, kao i muskat otonel, semijon, merlo, frankovka, crni burgundac i kaberne. Zanimljivi podrumi i vinogradi su danas uglavnom smešteni u okolnim naseljima Kanjiže i Subotice, a obavezno treba probati penušavo vino „francuski poljubac”.

ZANIMLJIVOSTI: Stare vinske rituale i visoku kulturu pijenja vina neguje ovdašnji vinski viteški red „Arena Sabatkienze”. Krajem septembra održava se svetkovina „Berbanski dani” u slavu grožđa i vina. Treba posetiti Palićko jezero, a ne nedostaje ni kulturnih događaja poput festivala evropskog filma i mnogih drugih festivala.

  • OPLENAČKO VINOGORJE

Vinogradi ovoga kraja poznati su još od srednjeg veka, a njihova vina nisa bila strana ni Despotu Stefanu, kao ni knezu Milošu. Postoje i dokumenta koja svedoče da su vinove loze Topole toliko rađale da grožđe i vino nisu imali gde da se smeste. U selu Banje 1903. godine osnovani su venčačka vinogradska zadruga i Podrum vina Kralja Petra I Karađorđevića.

LOKACIJA: Oplenačko vinogorje nalazi se u srcu Šumadije na 80km južno od Beograda.

SORTE I VINARIJE: Vrste koje ovde preovlađuju su prokupac, vranac i smederevka. Vrhunske male vinarije ovog kraja su „Aleksandrović“, „Tri hrasta“, „Srpske tradicije“, „Gedošević“ i „Grba“.

ZANIMLJIVOSTI: Obavezno treba obići imanje kraljevske porodice Karađorđević, koje predstavlja njihovu zadužbinu. Tu se nalazi velelepna crkva Sv. Đorđa, kuća Kralja Petra I, kraljeva vila, kraljičina vila, muzej „Vinogradareva kuća“ i kraljevi vinogradi.

  • ŽUPA ALEKSANDROVAČKA

Vino se u ovoj župi proizvodi više od tri milenijuma, a najstariji sačuvani spisi vezuju se za Stefana Nemanju i tri srpska manastira, Hilandar, Studenicu i Žiču, koji su ovde imali svoje zasade i podrume. U XX veku, godine 1956. ovde je osnovana vinarska kuća „Vino Župa“.

LOKACIJA: Župa aleksandrovačka nalazi se na jugu Srbije, svega 40km od Niša i 230km od Beograda.

SORTE I VINARIJE: U Akeksandrovcu i okolini zastupljeni su tamjanika i prokupac, ali i župski bojadiser, smederevka, sovinjon, semijon, župljanka, neoplanta, šardone, italijanski rizling. Na ovom putu vina nikako ne propustite da obiđete male privatne podrume i vinarije kao što su „Miljković“, „Ivanović“, „Minić“, „Botunjac“, „Radenković“.

ZANIMLJIVOSTI: U drugoj polovini septembra održava se čuvena “Župska berba” na kojoj se izlažu najbolja vina, pravi se vinska ulica i jedinstvena Fontana vina, iz koje se tri dana besplatno služi. Iskoristite priliku da posetite i manastire Drenču i Rudnicu, kao i srednjevekovni grad Koznik.

  • KNJAŽEVAC

Vinogradarstvo ovoga kraja potiče iz doba Rimljana, o čemu svedoči arheološki pronalazak statue boga vina, Dionisa. Najstariji zasadi vinograda bili su iznad samog grada, na Džervinovom brdu. Ovde je 1927. godine osnovana vinarsko-zemljoradnička zadruga koja je početkom 60ih godina prerasla u podrum „Džervin“.

LOKACIJA: Vinogradi Knjaževca nalaze se na istoku Srbije, 280km od Beograda.

SORTE I VINARIJE: Zastupljene vrste grožđa su crni burgundac, prokupac i plovdina, zatim smederevka i italijanski rizling, kao i vranac i druge vrhunske sorte. Podrumi i vinarije koji se moraju obići su „Jović“, „Isakov“, „Živković“ i „Jeremić“.

ZANIMLJIVOSTI: Udruženje vinara i vinogradara Knjaževca svake godine, najčešće krajem marta, organizuje Sajam pršute, vina i sira i tradicionalne vinske svetkovine su u septembru. Nikako se ne sme propustiti prilika za obilazak stare čaršije, etno-muzeja u selu Ravna, arheološkog lokaliteta Timakum Minus, izletišta Tupižnica i Rogoške Banje.

  • NEGOTINSKA KRAJINA

U ovom kraju vinova loza se gaji još od III veke, u doba Rimljana. Krajem XIX veka ovde su bili najveći zasadi vinove loze u Srbiji. Prva vinogradarska zadruga osnovana je 1890. godine.

LOKACIJA: Vinogradi Negotinske krajine smešteni su na krajnjem istoku Srbije, 243km od Beograda.

SORTE I VINARIJE: Ovaj kraj poznat je po sledećim vrstama vinove loze: bagrina, začnak, vranac i smederevka, zatim prokupac, burgundac i game, kao i semijon, italijanski rizling i sovinjon. Podrumi koje bi trebalo obići su „Vukašinović“, „Ivanović“, „Bogdanović“ i „Vino Grade“.

ZANIMLJIVOSTI: Od polovine XVIII do 30ih godina XX veka, u selima Rajac, Rogljevo i Smedovac, izgrađen je kompleks vinskih podruma od tesanog kamena i brvna, koji čine 270 pimnica ukopanih dva metra pod zemlju radi očuvanja temperature. Na ovon vinskom putu smešteni su hramovi, tvrđave, konaci, spomenik hajduk-Veljku, rodna kuća Stevana Mokranjca i rimski Šarkamen.

  • SMEDEREVSKO VINOGORJE

Ovde su prvi vinogradi nastali u III veku, za vreme rimskog cara Proba. Svoje vinograde su u okolini Smedereva imali i Stefan Lazarević i Đurđe Branković, kao i knjaz Miloš Obrenović. Vinski podrum „Godomin“ izgrađen je 1909. godine.

LOKACIJA: Vinogradi smederevskog vinogorja smešteni su u centralnoj Srbiji, 50km od Beograda.

SORTE I VINARIJE: Od sorti najzastupljenija je smederevka, krštena imenom grada, zatim semijon, beli burgundac, italijanski rizling, sovinjon, traminac.  Najpoznatiji obližnji mali podrumi su „Radovanović“ i „Gitarić“.

ZANIMLJIVOSTI: Na ovom vinskom putu nikako ne treba zaobići Đurđevu tvrđavu iz XV veka, Hram Sv. Georgija iz sredine XIX veka, kao ni vilu „Zlatni breg“.

  • VRŠAČKO VINOGORJE

Vinogradarstvo ovog kraja datira iz dačkih i rimskih vremena, a najstariji pisani vinski trag je dokument o prodaji vina dvoru kralja Vladislava II, iz 1494. godine. Od 2100ha pod vinogradima, 1700ha poseduju „Vršački vinogradi“.

LOKACIJA: Vršački vinogradi smešteni su na samom istoku Banata, kod rumunske granice, 85km od Beograda.

SORTE I VINARIJE: Poznate sorte vina ovog kraja su muskat otonel, šardone, pino bjanko, rajnski i italijanski rizling, župljanka, smederevka, šasla bela, rkaciteli, kreaca. Podrum „Vršački vinogradi“ jedan je od najveća tri u Evropi, a poznat je i Vinski viteški red „Sveti Teodor“.

ZANIMLJIVOSTI: Ne treba zaobići ni brojne gradske znamenitosti Vršca, poput Vršačke kule iz XIV veka, Gradske kuće i Vladičanskog dvora iz XVIII veka.

VINOGRADARSKI KALENDAR:

I Manifestacije

Manifestacija Termin Mesto
Dani vina februar Irig, Selo Ravanica
Sajam vina,rakije, pršute i sira februar Knjaževac
Osvećenje vinograda Sv. Trifun februar Irig
Sajam mladog vina mart Vrdnik
Bahus, međunarodni festival vina april Novi Sad
In vino, međunarodni festival vina maj Beograd
Grožđebal septembar Apatin
Berba grožđa septembar Vršac
Berbanski dani septembar Palić
Župska berba septembar Aleksandrovac
Karlovačka berba septembar Sremski Karlovci
Pudarski dani septembar Irig
Smederevska jesen septembar Smederevo
Vinska jesen septembar Knjaževac, selo Vina
Oplenačka berba oktobar Topola
Vino Fest oktobar Beograd
Svet vina novembar Beograd

 

II Degustacije

Mesto Termin
Orlovat 6. januar
Temerin Treći vikend januara
Vršac februar
Feketić 25. februar
Temerin maj